Cele 9 intrebari magice care ne readuc motivatia

De-a lungul timpului am tot citit foarte multe metode si tehnici de motivare, unele simpliste, altele mai complicate care au functionat mai mult sau mai putin dar totusi ceva parea ca nu functioneaza cu adevarat, aveam senzatia ca lipseste ceva sau ca ceva nu se leaga cum mai spun eu.

Dupa sute de ore de dezvoltare personala si introspectii personale am realizat care este cea mai importanta resursa pentru ca sa putem fi motivati si sa ne mentinem motivatia vie un timp indelungat si va voi dezvalui in continuare care este aceasta.

Solutia care mi se pare cea mai eficienta este si foarte simpla si nu are de-a face cu nici o analiza a convingerilor limitative sau a valorilor ori Piramida Nivelurilor Neurologie a lui Dilts. Chiar nimic din toate aceastea!

Lipsa motivatiei sau scaderea pronuntata a motivatiei reprezinta un blocaj emotional si spun asta din propria experienta. Iar un blocaj poate fi descris ca lipsa sau intreruperea legaturii intre mai multe puncte cheie care ne dau o anumita stare sau care ne fac sa fim sau sa ne simtim de exemplu, motivati.

Si atunci cea mai simpla metoda este sa conectam sau sa legam aceste puncte intre care legatura s-a intrerupt.

Pentru a putea uni aceste puncte cheie vom raspunde la CELE 9 INTREBARI MAGICE ALE MOTIVATIEI. Si atentie, raspunsurile trebuie sa fie simple si directe, mintea noastra subconstienta deja stie ce ne dorim cu adevarat chiar daca constientul ar putea avea tendinta sa complice lucrurile sau sa le mai cosmetizeze.

Ne acordam atata timp cat avem nevoie si ne raspundem la urmatoarele intrebari:

1. Despre ce imi pasa cel mai mult sau la ce tin cel mai mult?
2. Cum pot face sa se realizeze “lucrurile” la care tin cel mai mult?
3. Care sunt cele mai importante obiective ale mele?
4. Cum ma voi simti cand le indeplinesc?
5. Ce ma face pe mine sa simt cu adevarat recunostinta?
6. Cum pot arata mai multa apreciere fata de ce am si ce imi doresc sau mi-am propus?
7.  Pentru ca lucrurile sa se intample ce pot face chiar in acest moment, acum?
8. Cum as putea face lucrurile si mai bine?
9. Care este primul pas pe care il fac chiar acum?

Este important sa ne raspundem acestor intrebari cu sinceritate si sa simtim emotia pe care raspunsurile noastre o produc deoarece acestea creaza motivatia. Si vom mai vedea ca deja ne vom simti motivati inainte sa ajungem la a 7-a intrebare.

Asa cum va spuneam mai sus va voi dezvalui care este mai importanta resursa pe care am descoperit-o, aceasta este CLARITATEA. Atunci cand avem claritate lucrurile sunt mult mai simple si mergem direct la tinta, nimic nu ne mai poate opri sa obtinem ce ne dorim.

Dupa ce am terminat de raspuns la cele 9 intrebari magice ale motivatiei este important sa facem si ultimul pas, sa trecem la actiune si sa facem chiar acum acea actiune pe care ne-am propus-o si indiferent cat de mica sau mare este ea, cu siguranta ne aduce mai aproape de indeplinirea a ce ne dorim.

Ca orice comportament nou, vom repeta cele 9 intrebari magice ale motivatiei zilnic si vom vedea cum vom ajunge, cu siguranta, acolo unde ne dorim.

Putem chiar acum sa ne scriem in agenda sau sa ne salvam in telefon sau calculator aceste intrebari si le vom avea aproape oricand vom avea nevoie de motivatie.

Sursa imagine: wallpaperpicture.net

Read More

Lectia despre rate, bani, chirii si alte chinuri moderne


Exista o lectie de finante personale foarte simpla care ne spune sa impartim veniturile astfel:
– 70% pentru cheltuielile care ne asigura traiul si nevoile personale;
– 20% pentru rate, datorii etc.
– 10% se pun deoparte.

Cei 70% se impart la randul lor in alte subcategorii dar nu despre asta vom vorbi in continuare ci despre cei 20% sau despre chinurile moderne ale timpurilor noastre. Va spun din start ca procentele aceastea pot fi foarte inselatoare daca nu le calculam cu mare bagare de seama dupa cum o sa vedem in continuare.

Bineinteles … asa cum va asteptati, vorbim despre rate si chirii.

In domeniul finantelor personale chiria reprezinta o cheltuiala si atat. In schimb ratele ‘reale’ pentru casa reprezinta un ‘activ’ aducator de profituri si beneficii pe termen lung.

Ca sa scapam de chirie primul gand este sa vedem daca putem cumpara o casa cu banii pe care ii dam pe chirie. Si aici lucrurile incep sa se complice. Putem face acest lucru si in acelasi timp trebuie sa tinem cont ca rata pentru casa sa fie aproape egala cu chiria platita si nu depaseste 20% din venit. Aceasta este rata ‘reala’ despre care vorbeam mai sus si care nu pune presiune pe buget si nici pe binele psihic al proprietarului.

Daca sunt indeplinite ambele conditii atunci este recomandat sa facem acest pas, daca nu e semn clar ca este necesar sa schimbam ceva, adica sa castigam mai mult sau sa alegem ceva mai ieftin.

Veti spune ca gradul de indatorare la banci este mult mai mare. Asa este! Insa eu vorbesc aici despre a fi proprietar, nu datornic.

Daca rata ajunge la 30% din venituri, atunci este bine sa ne orientam spre o casa mai ieftina pe care sa ne-o putem permite in acest moment. Si asta cat mai repede!

Stiu ca veti spune ca ce mare diferenta este intre 20 si 30%. Sa facem un calcul simplu, avem o chirie de 1.000 de lei pe luna, care reprezinta 20% din venitul familiei, adica 5.000 lei si ne mai raman 4.000 de lei in casa.

Daca avem aceeasi chirie sau rata de 1.000 de lei dar care reprezinta 30% din veniturile noastre atunci venitul este de 3.333 lei si ne mai raman doar 2.333 lei.

4.000 lei si 2.333 lei – cam ametitoate cifrele astea pentru o diferenta de 10% din venituri?

Acum sa ne gandim ce libertate de miscare avem cu 4.000 de lei si ce libertate de miscare avem cu 2.333 lei, adica aproape jumatate din suma? Dar nici nu are rost! Da, poate parea de necrezut dar o diferenta de 10% la gradul de indatorare cand avem o rata sau suma fixa de plata poate insemna aproape jumatate din suma care ne mai ramane. Acum, mai primiti cu rata? Cum?

Si nici o grija atunci cand va fi momentul ne vom putea muta intr-o casa mai mare pe care in acel moment ne-o vom putea permite si nu invers asa cum au facut foarte multi tineri si in loc sa se bucure de casa se imbolnavesc de stres si griji.

Au mai ramas in discutie cei 10% din venituri pe care ii strangem. O regula importanta spune ‘Plateste-te pe tine insuti, de fiecare data pune deoparte cel putin o zecime din cat castigi!’

Si sa vezi coincidenta, este vorba tocmai de cei 10% care reprezinta diferenta intre un grad de indatorare de 20% si unul de 30%.

Placerea pe care ti-o ofera acest surplus de 10% este mult mai mare decat placerea pe care o simti cheltuindu-ti banii. Sau platind rate…

Sursa imagine: basically.net

Read More

Cum sa invatam sa ne indeplinim dorintele cu adevarat importante

In ultima vreme am vazut tot mai multi oameni care cam fac confuzie intre dorinte, vise, scopuri si obiective. Cel mai adesea am vazut amestecandu-se dorintele cu visele astfel incat rezulta un amalgam de idei care ii ducea departe de cea mai importanta resursa, claritatea.

Auzeam in jurul meu ‘am sa ajung atat de faimoasa si bogata incat am sa ma plimb doar cu elicopterul’. Foarte frumos am spus eu si in acelasi timp sa nu exageram cu forta gandirii pozitive ci mai degraba sa ne amintim ca ‘Dorinta unui om de a fi bogat nu reprezinta nimic’. Atata timp cat e doar un vis!

Pentru a intelege mai bine lucrurile sa le luam logic, ca sa fie usor de inteles.

La inceput sunt visele si ne dam seama daca cineva ne vorbeste despre un vis cand utilizeaza indicatorii verbali ‘mi-ar place’ si ‘as vrea’ care denota o oarece indoiala.

Apoi avem dorintele, cand persoana si-a stabilit cu claritate ce isi doreste si utilizeaza expresii precum ‘vreau‘ sau ‘imi doresc’. Aici intervine si diferenta intre vise si dorinte care consta in faptul ca dorintele sunt integrate in eul persoanei, am analizat visul, am vazut daca este realizabil si ne simtim catusi de cat capabili sa-l realizam deci ne putem dori acel lucru.

Din momentul in care ne dorim ceva si stim clar ce ne dorim si cum va arata acesta, transformam totul in scop, adica directia, acolo unde vrem sa ajungem.

Iar de aici totul devine mai simplu, scopul se imparte in obiective si obiectivele se impart in activitati si activitatile se impart in ce incep sa fac si acel ce fac se imparte in cand… si cand se imparte in ‘cu ce incep chiar acum‘.

Acum sa revenim la dorintele noastre fiindca mai sunt necesare clarificari. Asa cum am invatat de la cel mai bogat om din Babilon, dorintele noastre trebuie sa fie simple si bine conturate. ‘Ele nu vor fi niciodata duse la bun sfarsit daca sunt prea multe sau sunt nedefinite ori depasesc cunostintele celui care isi doreste sa le dea viata.’

De asemenea mai trebuie sa adaugam si faptul ca ‘Dorintele noastre trebuie sa fie puternice si ferme. Dorintele nedefinite nu se realizeaza niciodata.

Invatand cum sa iti indeplinesti o dorinta modesta dar palpabila, inveti apoi cum sa le indeplinesti pe cele mari, cu adevarat importante!’

Si nu uitati, castigarea unor sume foarte mari sau a faimei, celebritatii ori acumularea unor averi sau proprietati intr-un timp scurt = dorinta romantica.

 

Sursa imagine: mindfulconstruct.com

Read More